Badkamer laten renoveren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Premie badkamerrenovatie

Wil je een vakman inschakelen voor een professionele badkamerrenovatie? Vaak hoef je dan niet de gehele rekening zelf te betalen. De Vlaamse overheid heeft verschillende premies beschikbaar gesteld. Op deze pagina lees je alles over de verschillende premies die van toepassing kunnen zijn op een badkamerrenovatie.

Start gratis offerteaanvraag!

Wanneer je je badkamer wilt opknappen met een badkamerrenovatie, is het altijd verstandig om een expert in te schakelen. Dan weet je zeker dat de badkamer novatie soepel verloopt en een kwalitatief resultaat heeft. Vind gemakkelijk een goede en goedkope vakman door gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen. Vergelijk en kies eenvoudig de specialist met de beste prijs!

Welke badkamerrenovatie premies gelden er in 2024?

Wil je een vakman inschakelen voor een badkamerrenovatie? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor één van de landelijke premies die de Vlaamse overheid beschikbaar heeft gesteld. Ook kun je wellicht aanspraak maken op een provinciale premie of gemeentelijke premie.

De overkoepelende renovatiepremie is voor een badkamerrenovatie in oudere woningen en de aanpassingspremie voor een badkamerrenovatie voor 65+’ers. Daarnaast geven sommige gemeenten en provincies ook subsidies uit. Wil je meer weten over subsidies voor een badkamerrenovatie? Lees dan snel hieronder verder.Navigeer direct naar:


Overkoepelende renovatiepremie

Wil je je woning renoveren door de badkamer te laten vernieuwen? Wanneer je woning ouder dan 30 jaar is, kom je in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid.

Sinds 1 februari 2019 is de nieuwe renovatiepremie beschikbaar gesteld. Deze vervangt de Vlaamse renovatiepremie en de verbeteringspremie. Of je recht hebt op de overkoepelende renovatiepremie is afhankelijk van een aantal factoren: je inkomen, je woning, andere eigendommen en de facturen die je indient. Je moet minimaal €2.500,- aan facturen laten zien. Je leest op de pagina badkamerrenovatie kosten wat het renoveren van de badkamer ongeveer gaat kosten.

Op vlaanderen.be vind je meer informatie over de overkoepelende renovatiepremie. Premie aanvragen?

Op de website van Wonen Vlaanderen vind je het aanvraagformulier. Klik hier voor het PDF-document of het Word-bestand. Print het aanvraagformulier uit en stuur het op.

Welke werken komen in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie?

De werken die in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie, zijn opgedeeld in vier categorieën:

 • Structurele elementen van de woning: werken aan de muren, draagvloeren, trap of fundering
 • Dak: werken aan dakbedekking, goten, afvoer en dakgebinte
 • Buitenschrijnwerk: werken aan ramen en buitendeuren
 • Technische installaties: werken aan sanitaire installaties, centrale verwarming en elektriciteit

Een badkamerrenovatie valt onder de vierde categorie, die van de technische installaties. Houd er rekening mee dat nieuwe sanitaire installaties voor ingebruikname gekeurd moeten worden. Bij de aanvraag van de overkoepelende renovatiepremie moet je een kopie van een geldig keuringsattest bijvoegen.

Badkamer laten renoveren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Hoeveel bedraagt de renovatiepremie voor een badkamer?

De overkoepelende renovatiepremie wordt per categorie van werken berekend. Het premiebedrag ligt tussen de 20% en 30% van je betaalde facturen, exclusief btw. Bij een aanvraag voor twee categorieën krijg je maximaal €3.333,- per categorie Het maximumbedrag van de premie, voor alle categorieën samen, is nooit meer dan €10.000,-.

Voor iedere categorie moet je minimaal €2.500,- (exclusief btw) aan facturen kunnen laten zien om recht te hebben op een premie. Het bedrag dat je krijgt is afhankelijk van je inkomen. De hoogte van de premie voor het renoveren van de badkamer wordt vervolgens vastgesteld als 30% van het factuurbedrag of 20% voor de hogere inkomens.

De oude verbeteringspremie gaat op in de overkoepelende renovatiepremie

Tot 2019 bestond de verbeteringspremie voor een badkamerrenovatie. Deze verbeteringspremie gold voor allerlei renovatiewerken. De drie verschillende premies die destijds bestonden, de verbeteringspremie, de aanpassingspremie en de renovatiepremie, maakten het voor de verbouwer niet gemakkelijk om de juiste premie te kiezen. Daarom is per 1 februari 2019 de nieuwe overkoepelende renovatiepremie in het leven geroepen.

De nieuwe overkoepelende renovatiepremie omvat de oude renovatiepremie en verbeteringspremie. De aanpassingspremie blijft wel als aparte premie bestaan. Na 31 mei 2019 is het niet meer mogelijk om de verbeteringspremie aan te vragen. In plaats daarvan vraag je de overkoepelende renovatiepremie aan voor je badkamerrenovatie.

De voorwaarden van de verbeteringspremie in het kort

Wil je premies aanvragen voor een badkamerrenovatie? Voordat je in aanmerking komt voor de premie voor renovatiewerken, moet je rekening houden met verschillende voorwaarden. Zowel huiseigenaren als huurders kunnen gebruik maken van de subsidie, maar ook verhuurders komen in aanmerking.

Een aantal van de eisen:

 • De woning moet minimaal 30 jaar oud zijn en hoofdzakelijk bestemd voor huisvesting.
 • Je mag in de afgelopen 10 jaar niet eerder een premie hebben ontvangen.
 • De facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn.
 • Je mag facturen overleggen van een aannemer en van materiaalinkomen.
 • Het gezinsinkomen mag niet te hoog zijn.

premie badkamerrenovatie

Vlaamse aanpassingspremie voor 65+ers

Ben je ouder dan 65 jaar en wil je je woning op je leeftijd aanpassen met een badkamerrenovatie? Dan heb je wellicht recht op de aanpassingspremie. Bij een badkamerrenovatie voor bejaarden laat men vaak een instapbad of een verlaagd toilet plaatsen. Ook kiezen veel mensen ervoor om op de begane grond een extra badkamer en slaapkamer te realiseren.

Wanneer heb je recht op de aanpassingspremie?

De premie is voor huishoudens van ouderen of gehandicapten van 65 jaar of ouder die bloedverwant of aanverwant tot de tweede graad zijn. Wil je meer weten over de aanpassingspremie voor bejaarden? Kijk dan op vlaanderen.be voor meer informatie of lees het op de pagina badkamerrenovatie senioren.

Welke werken komen in aanmerking voor de aanpassingspremie?

Binnen de aanpassingspremie zijn er twee onderdelen: de premie voor technische installaties en hulpmiddelen en die voor verbouwingswerken die de woning veiliger en beter toegankelijk maken.

Wil je een extra toilet plaat of een badkamerrenovatie laten uitvoeren? Vraag dan de subsidie voor technische installaties en hulpmiddelen aan. In plaats van een badkamerrenovatie kun je ook een tweede badkamer op een andere verdieping laten bouwen. Het aanbrengen van handgrepen en steunmiddelen hoort ook bij een badkamerrenovatie.

Verbouwingswerken die de woning veiliger en toegankelijker maken zijn bijvoorbeeld het verbreden van deuropeningen of het verhogen of verlagen van vloeren om niveauverschillen weg te werken.

aanpassingspremie badkamer

Hoeveel bedraagt de aanpassingspremie?

Wanneer je een badkamerrenovatie laat uitvoeren om je woning aan te passen aan de bijzondere behoeften van de een inwonende 65+-er, kun je een aanvraag voor aanpassingspremie indienen. Wil je weten hoe hoog het premiebedrag is? De premiehoogte bedraagt 50% van het bedrag op de voorgelegde facturen. Het bedrag wordt afgerond naar het lagere tiental.

Wat is de maximale premie?

Het premiebedrag bedraagt maximaal €1.250,- en minimaal €600,-. Je moet dus minimaal €1.200,- aan facturen kunnen voorleggen. Deze bedragen gelden voor de twee categorieën afzonderlijk.

Voorwaarden van de aanpassingspremie

Wanneer de badkamerrenovatie voltooid is, kun je de aanpassingspremie aanvragen. De aanvrager en medebewoners moeten minimaal 65 jaar zijn en de subsidie is voor zowel bewoners als verhuurders van woningen. Houd bij de aanvraag rekening met, onder meer, de volgende eisen:

 • De subsidie geldt enkel voor ouderen en gehandicapten vanaf 65 jaar.
 • De facturen mogen op de aanvraagdatum maximaal één jaar oud zijn.
 • Je mag binnen tien jaar maximaal drie keer een aanvraag doen voor aanpassingspremie.
 • Het gezamenlijk belastbaar inkomen mag niet hoger zijn dan €31.340,-, met een verhoging van €1.620 persoon te laste
 • Je moet voor minstens €1.200,- aan facturen kunnen voorleggen.

Bespaar op de kosten van een badkamerrenovatie!

Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en kies de goedkoopste renovatiespecialist.

Verlaagd btw-tarief van 6%

Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je een badkamerrenovatie uitvoeren? Of je wel of niet in aanmerking komt voor een premie, je profiteert altijd van het verlaagde btw-tarief van 6%. Bij een badkamerrenovatie is het verlaagde btw-tarief van toepassing op het laten aansluiten van sanitair en elektriciteit. Het btw-tarief van 6% is op zowel de werkuren van vakmannen als de inkoop van materialen van toepassing.

Wanneer geldt het verlaagde btw-tarief niet?

Over afbraakwerken die niet voorafgaan aan een badkamerrenovatie betaal je 21% btw. Wil je meer weten over de voorwaarden? Kijk op financien.belgium.be voor meer inforamtie over het verlaagde btw-tarief.

Premie van netbeheerder

Wil je je woning met een badkamerrenovatie milieuvriendelijke maken? Wanneer je na de badkamerrenovatie gebruik maakt van milieuvriendelijke alternatieven voor warm water, kun je een premie krijgen van de netbeheerder. Bij een badkamerrenovatie moet je denken aan het installeren van een warmtepomp, een zonneboiler voor warm water in de badkamer of een warmtepompboiler voor sanitair warm water.

Neem je bij de badkamerrenovatie 3 energiebesparende maatregelen?

Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een totaalrenovatiebonus. Op vlaanderen.be vind je meer informatie. Wil je een premie bij de netbeheerder aanvragen? Dat doe je op fluvius.be.

Op zoek naar een goedkope vakman voor een badkamerrenovatie?

Vergelijk gratis offertes met scherpe prijzen en kies de beste renovatiespecialist!

Gemeentelijke of provinciale premie mogelijk?

Naast de landelijke premies, is er soms ook nog een gemeentelijke premie of provinciale premie mogelijk. Sommige gemeentes en provincies willen verbeteringen aan woning stimuleren met subsidies. Wil je weten of jij aanspraak kunt maken op een provinciale premie of gemeentelijke premie? Op energiebesparen.be vind je eenvoudig of je gemeente of provincie subsidie geeft.

Naast een gemeentelijke premie of provinciale premie geeft ook de netbeheerder premies uit voor milieuvriendelijke oplossingen bij een badkamerrenovatie. Denk bijvoorbeeld aan een zonneboiler voor warm water in de badkamer. Op vlaanderen.be vind je meer informatie, de netbeheerderspremie vraag je hier aan.

Naast alle bovengenoemde premies en het verlaagde btw tarief, zijn er nog meer dingen mogelijk om een badkamerrenovatie zo goedkoop mogelijk uit te voeren. Kies bijvoorbeeld voor tweedehands meubels en/of tegels of voer de renovatie voor een groot deel zelf uit. Meer weten? Op de pagina goedkoop badkamer renoveren lees je nog meer handige tips!

premies renoveren badkamer

Nog meer besparen op de badkamerrenovatie? Vergelijk offertes!

Wil je je badkamer opknappen met een professionele badkamerrenovatie? In veel gevallen hoe je de kosten van de badkamerrenovatie niet geheel zelf te betalen, maar kom je in aanmerking voor een landelijke premie. Daarnaast kun je soms ook aanspraak maken op een provinciale of gemeentelijke premie. Wil je nog meer besparen op de kosten van je badkamerrenovatie?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door een aantal prijsopgaven te vergelijken op prijs en aanbod, zie je snel welk renovatiebedrijf jouw badkamerrenovatie voor de beste prijs uitvoert. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je badkamerrenovatie! Vul het offerteformulier in voor gratis offertes zonder verdere verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken